R. KALIŇÁK: Obviňovať rezort z monitorovania občanov je demagógia

17.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Obviňovanie ministerstva vnútra z monitorovania občanov pre zavedenie povinnosti ohlasovať odchod zo Slovenska na dlhšie ako 90 dní, je politická demagógia. Reagoval tým dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na tvrdenia opozičnej strany SaS, ktorá zavedenie tejto povinnosti považuje za neprijateľné.
"Obviňovať túto administratívu tohto ministerstva, že chceme niečo monitorovať alebo zakazovať alebo obmedzovať je obrovským príkladom politickej demagógie a ukazuje sa obrovská neznalosť predovšetkým poslancov Slobody a solidarity, ktorí jednoducho slovenské predpisy a európske predpisy neštudujú," vyhlásil Kaliňák. Dodal, že v tomto prípade nejde o žiadnu šikanu alebo byrokraciu, ale o to, aby štát mohol so svojimi občanmi komunikovať aj keď sú v zahraničí. Ako príklad uviedol situáciu, keď občan po návrate domov zistil, že nemá majetok, pretože bol exekvovaný. Keďže štátu nenahlásil, kde sa bude nachádzať, nemal mu kam doručiť informáciu o tom, že jeho majetok podlieha exekúcii. "Keby sa bol býval nahlásil, mohol dostať presnú informáciu v mieste svojho pobytu a mohol sa adekvátne brániť," povedal Kaliňák. Pripomenul, že ustanovenie o nahlásení pobytu v zahraničí dlhšom ako 90 dní bolo v zákone aj doposiaľ, rezort však podľa ministra chcel túto povinnosť zvýrazniť.
Kaliňák pripomenul, že novela zákona o hlásení pobytu mala za cieľ vytvoriť legislatívne predpoklady na zavedenie služby, ktorá občanom umožní prihlasovanie a odhlasovanie z pobytu prostredníctvom využitia internetu. Vzniknúť by mal aj register fyzických osôb, vďaka ktorému by občanom stačilo nahlásiť zmenu svojich údajov orgánu verejnej správy iba raz. Pre ostatné úrady by jeho údaje boli prístupné z tohto registra.
 

Vyberte región